top of page

16. גלובליזציה

המונח גלובליזציה נטבע ב–1944, לקראת סיום מלחמת העולם השנייה, שהעלתה אימפריות חדשות - ארה"ב, ברית המועצות, ומאוחר יותר יפן וגרמניה - ומוטטה את האימפריות הבריטית והצרפתית. חלוקתו של העולם המפותח לשני גושים - המערבי והקומוניסטי - נמשכה עד 1989, שנה שבה התרחש הארוע ששימש כזרז לגל הגלובליזציה הגדול והמשמעותי ביותר בהיסטוריה, שאת תוצאותיו רואים עד ימינו. האירוע הזה היה נפילת חומת ברלין, ועמה מסך הברזל. איחוד הגרמניות, פירוקה של ברית המועצות, וקבלתה של סין ל"משפחת האומות" כשותפה בארגון הסחר העולמי, האיצו את התפשטות ההשפעה האדירה של מדינות ותרבויות.

גלובליזציה - הגדרה

תהליך כלל עולמי בין מדינות, שבו רעיונות, מידע, אנשים, כסף וסחורות עוברים במהירות ממקום למקום בלי שמרחק או גבולות יעכבו אותם. בעקבות תהליך זה יותר ויותר דברים מנוהלים על ידי ארגונים בין לאומיים ולא על ידי מדינות.

העולם נתפס כ"כפר גלובלי" והדבר משפיע על תחומי חיים רבים: חברה וכלכלה, תרבות ולאומיות, משפט ויחסים בין מדינות.

השפעות של הגלובליזציה על תחומי החיים השונים

  1. הגירה, חברה וכלכלה: תהליכי גלובליזציה יוצרים ניעות של הון כלכלי וסחורות, הם מאפשרים ומעודדים היווצרותם של גופים כלכליים כלל עולמיים (כמו הבנק העולמי), תאגידי ענק וחברות טרנס לאומיות. אחד מביטוי הגלובליזציה הוא התרחבות תופעת מהגרי העבודה. תופעה זו נובעת מחד מן הצורך והרצון של אנשים לשפר את איכות חייהם, לחפש אפשרויות חדשות לרווחה כלכלית ופרנסה, ומאידך מן הצורך של שווקי עבודה במדינות המפותחות בכוח עבודה זול ובלתי מיומן. כך היא מזמנת פעמים רבות ניצול של בני אדם ופגיעה קשה בזכויותיהם. 
     

  2. תרבות: גלובליזציה מביאה לתופעה של התקרבות בין תרבויות ואף האחדה תרבותית, וזאת בין היתר כתוצאה מזמינות מאמצעי תקשורת המונים ושידורים בינלאומיים. מצד אחד, הדבר יוצר קשרים תרבותיים על מדינתיים והופך את העולם ל"כפר גלובלי" החולק תרבות משותפת  לרוב התרבות - המערבית(. מנגד, רבים רואים בתהליכים אלו פגיעה בייחודיות התרבותית או ביכולת של קבוצות או עמים לשמר או לחזק תרבות מקומית, ונוצרים תהליכי נגד המבקשים להגן מפני השפעות גלובליות.
     

  3. משפט בינלאומי: גלובליזציה מחייבת ומעודדת יצירה של נורמות חוקיות ומשפטיות בין מדינות ובין פרטים במדינות השונות, הבאים לידי ביטוי בין השאר ביצירת אמנות בינלאומיות. אמנות וכללים משפטיים אלו דרושים להסדרת היחסים הכלכליים והביטחוניים בין המדינות השונות והם מסייעים לגישור על מחלוקות בינלאומיות. יחד עם זאת, משפט בינלאומי יכול לפגוע בריבונותה של המדינה ושל השלטון בה שכן המדינה והאזרחים בה הופכים כפופים לחוקים שלא נקבעו ע"י נבחרי הציבור.
     

  4. מדינת הלאום: בין מדינת הלאום ובין ה"כפר הגלובלי" מתקיימים לא פעם יחסי כוחות מורכבים. יש הטוענים שתהליכי גלובליזציה מחלישים את מדינת הלאום, פוגעים בלכידות ובסולידאריות החברתית בתוך המדינה ומחלישים את הזהות הלאומית. מנגד, יש הרואים את השפעת הגלובליזציה בכך שהיא מדגישה את חשיבותה של מדינת הלאום בכל הקשור בשימור התרבות המקומית, בהגנה על האינטרסים המשותפים של האזרחים, ובהגברת כוחה של המדינה כמייצגת את העם.

bottom of page